2014初中英语阅读理解10篇

PDF打印E-mail

2014初中英语阅读理解10

1

Ali,who was working a long way from home wanted to send a letter to his wife,but he could neither read nor write, and he had to work all day,so he could only look for somebody to write his letter late atnight .At last he found the house of a letter writer whose name was Nasreddin.
Nasreddin was already in bed."It is late,"he said. "What do you want?" "I want you to write a letter to my wife , "said Ali , Nasreddin wasnot pleased. He thought for a few seconds and then said, "Has theletter got to go far?" "What does that matter?" answered Ali."Well, my writing is so strange that only I can read it, and if I have to travel a long way to read your letter to your wife, it will cost you a lot of money." Ali went away quickly.

Multiple choice                              
( ) 1. Ali wanted to____to his wife.
A.get something B.have a letter written
C.bring a flower D. say good-bye
( ) 2. At last he found the house of_____.
A.a writer B.a seller C.an old man D.a letter-writer
( ) 3.When Ali told what he wanted to do Nasreddin was______.
A.not pleased B.pleased C.excited D.angry
( ) 4.Nasreddin said that his writing was_____.
A.easy for anyone to read B.strange for anyone to read
C. too strange for anyone to write D.difficult for anyone to read
( ) 5. This story tells us______.
A.not to ask anybody for help B.not to trouble others at night
C.not to ask for help without money D.not to trust others
2

An old man died and left his son a lot of money. But the son was a foolish young man,and he quickly spent all the money, so that soon hehad nothing left.Of course ,when that happened, all his friends lefthim.When he was quite poor and alone, he went to see Nasreddin, who was a kind, clever old man and often helped people when they had troubles."My money has finished and my friends have gone,"said the young man. "What will happen to me now?""Don't worry , young man,"answered Nasreddin."Everything will soon be all right again.Wait ,and you will soon feel much happier." The young man was very glad."Am I going to get rich again then? " heasked Nasreddin."No, I didn't mean that," said the old man."I meant that you would soon get used to being poor and to having no friends."
Multiple choice
( )1.An old man died and left his son_______.
A.nothing B.some gold C. much money D.only a house
( ) 2. When the son was________, he went to see Nasreddin.
A.short of money B.quite poor and sick
C.in trouble D. quite poor and alone
( ) 3.The young man was very glad because Nasreddin said that________.
A.he would become rich again B. he would soon feel much happier
C.he would become clever D. he would have more friends
( ) 4.Nasreddin meant the young man______.
A.would get rich again B. would get used to having nothing
C.would get used to being in trouble D.would get out of poorness
( ) 5.What this story tells us is________.
A.that money is everything B.that money makes the mare go
C.to save each penny D. that misfortune tests the sincerity of friends
3.

A man was travelling abroad in a small red car.One day he left thecar and went shopping.When he came back, its roof was badly damaged.Some boys told him that an elephant had damaged it. The man did not believe them,but they took him to a circus which was near there. Theowner of the elephant said,"I am very sorry!My elephant has a big, round,red chair.He thought that your car was his chair, and he sat on it!"Then he gave the man a letter, in which he said that he was sorry andthat he would pay for all the damage.When the man got back to his own country,the customs officers wouldnot believe his story.They said,"You sold your new car while you wereabroad and bought this old one!"It was only when the man showed them the letter from the circus man that believed him.
Multiple choice
( )1.A man was travelling abroad_______.
A.in a big bus B.in a green jeep C.in a red car D.in a red taxi
( ) 2.The car was damaged because________.
A.there was a traffic accident B.the circus man broke it C. it rushed into a shop D.the elephant sat on it
( ) 3.The circus man said that_______.
A.he would pay for part of the damage B.he would pay for all of the
damage C.he wouldn't pay for the damage D.he would buy a new car
( ) 4. When the man got back to his country,the customs officers______.
A. would check his new car B.only checked his car
C. searched him D. wouldn't believe what he had said,
( ) 5.It was only________that made the officers believe him.
A.the letter from the circus man B. a newspaper from the country
C.the certificate of his D.the letter from the government

4.

Nasreddin was cutting a branch off a tree in his garden.While he wassawing,another man passed in the street.He stopped and said,"Excuse me,but if you continue to saw that brancd like that, you will fall downwith it."He said this because Nasreddin was sitting on the branch andcutting it at a place between himself and the trunk of the tree.Nasreddin said nothing.He thought,"This is some foolish person whohas no work to do and goes about telling other people what to do andwhat not to do."The man continued on his way. Of course, after a few minutes.The branch fell and Nasreddin fellwith it."My God!"he cried."That man knows the future !"and he ran after himto ask how long he was going to live.But the man had gone.

Multiple choice
( )1.One day Nasreddin was cutting a branch_______a tree in his garden.
A.on B.in C.at D.off
( )2.While Nasreddin was sawing,another man_______.
A.told him to stop working B.told him he would fall down
C. would borrow something from him D.would help him saw that branch
( ) 3. After the man went away,Nasreddin thought that________.
A. that was a silly fellow B..that was a wise person
C.that was a proud person D.that fellow cheated him
( ) 4.What happened to Nasreddin after a few minutes?
A.The brancd fell .B.Nasreddin fell down to the ground.
C.Nasreddin was hurt himself. D..Both A and B.( ) 5.This story is about ________.
A.a foolish man B. a wise man
C.cutting a tree D.the necessity of taking good advice
5.
It was half-past eight in the morning. The telephone bell rang andMary went to answer it.
"It's me-Peter."
"Hullo, who's that?"she asked.
Peter was a friend of Mary's eight-year-old brother,Johnny.
"Oh hullo,Peter.What do you want?"said Mary.
"Can I speak to johnny?"
"No,"said Mary,"you can't speak to him now.He is busy. He is gettingready for school.He is eating his breakfast.Grandmother is combing hishair.Sister is under the table,putting his shoes on. Mother is gettinghis books and putting them in his school bag.Goodbye,I've got to go now. I have to hold the door open.The school bus is coming .
Mtiple choice
( )1.Who went to answer it when the teltphone bell rang?
A.Johnny's sister B.Peter C,Johnny D.Johnny's mother
( )2.Whom did Peter want to speak to?
A.Mary's brother B.Mary's sister C.Mary's grandmother D.Johnny's mother
( )3.Johnny couldn't speak to Peter because Johnny _______.
A. was combing his hair B.was putting his shoes on
C.was getting his books D. was busy eating his hreakfast
( )4.How do you say to a stranger who is answering your telephone?
A.Who are you?B.Anything to say? C.Who is it? D.Please
( )5.From this story we know that Johnny was_____.
A. a lazy B.a clever boy C.a busy boy D.a hungry boy

6.
Nasreddin put two big baskets of grapes on his donkey and went tomarket.At midday it was very hot,so he stopped in the shade of a bigtree.There were several other men there, and all of them had donkeys ofgrapes too.After their lunch they went to sleep. After some time,Nasreddin began to take grapes out of the other men's baskets and toput them in his.Suddenly one of the men woke up and saw him."What are you doing? "hesaid angrily."Oh,"said Nasreddin,"don't worry about me.I am half mad, and I do alot of strange things.""Oh,really?"said the other man."Then why don't you sometimes take grapes out of your baskets and put them in somebody else's baskets?"
"You did not understand me,"said Nasreddin.I said that I was half mad, not quite mad."
Multiple choice
( )1.Nasreddin went to market_______.
A. to sell his donkey B. to buy something
C. to sell his grapes D. to find a job
( ) 2. Nasreddin stopped______.
A.under a big tree B.near a big tree
C.around a big tree D.in a big tree
( )3.As Nasreddin was taking away the other men's grapes one
of the men_______.
A.pretended not to see him B. saw him and got angry
C.woke his fellows up D.came at him
( )4.Nasreddin said that he did a lot of strange things because_______.
A.he was clever B. he was quite mad
C.he was foolish D.he was half mad
( )5.In this story Nasreddin was ______.
A.a selfish man B.a strange man C.a friendly man D.a foolish man

7.
Nasreddin woke up in the middle of the night and saw something whitein his garden.It seemed to be moving towards the house.

8."That is a thief(小偷)! He thought,and he took his gun and shot(开枪) at him. Then he went back to bed,because he was too frightened害怕) to go out of the house in the dark.
The next morning Nasreddin went out and saw one of his white shirts hanging on the clothes-line in the garden,his wife had washed it the day before and hung it out to dry. Now it had a bullet- hole right through middle of it.
"My God,"said Nasreddin, "I was lucky last night. If I had been wearing that shirt,the bullet would have killed me! And he called his neighbours together and asked them to thank God for saving him.
Multiple choice
( )1.At midnight Nasreddin saw_____in his garden.
A.something strange B. a thief C.something white D.a ghost
( )2.Nasreddin was so frightened that he ______.
A.cried out for help B.dared not go out of the house
C.dared not stay in his house D.couldn't say a word
( )3. The next morning Nasreddin found________ .
A.his wife in the garden B.the clothes-line
C. the thief dead D.a bullet-hole through the white shirt
( )4.Nasreddin said that if he had been wearing taht shirt_______.
A.he would be killed B. he would die
C.he would have killed D.he would have been killed
( )5.He called his neighbors together in order to_______.
A.make a speech B.tell the story C.thank God D.thank them
8.
A judge was working in his room one day when a neighbour ran in andsaid,"If one man's cow kills another's,is the owner of the first cowresponsible?"
"It depends," answered the judge.
"Well,"said the man,"your cow has killed mine."
"Oh,"answered the judge."Everyone knows that a cow cannot think likea man,so a cow is not responsible,and that means that its owner is notresponsible either."
"I am sorry,Judge,"said the man."I made a mistake.I meant that my cowkilled yours."
The judge thought for a few seconds and then said,"When I think aboutit more carefully,this case is not as easy as I thought at first. "Andthen he turned to his clerk and said,"Please bring me that big blackbook from the shelf behind you."
Multiple choice
( )1.The neighbour asked the judge_______.
A. whether the first cow was responsible
B.whether the owner of the first cow was responsible
C..whether both cows were responsible
D. whether both the owners were responsible
( )2.When the neighbour reported that the judge's cow had killed his,the judge answered that______.
A.a cow was reponsible B. its owner was not responsible
C.neither a cow nor its owner was responsible D.his cow was responsible
( )3.When the neighbour heard this, he told the judge that_______.
A.there was nothing happened B. his cow had been killed
C.it was his cow that had killed the judge's D.both cows had been killed
( )4.When the judge heard that his cow had died, he________.
A..got angry B.said nothing
C.put his neighbor into prison D.changed what he had said at first ( )5.In this story the judge was______.
A. a clever judge B.a humorist C.unfair D.foolish

9.
Uncle Wang works in a book shop in the middle of the city. The shop is not far from his home. It is about one kilometre away. So Uncle Wang seldom(
很少)goes to work by bus. He usually goes bike there by bike, sometimes on foot.It takes (花费) him twenty minutes to get there by bike and fortyminutes on foot. Today his bike is broken. He wants to walk there. Now he is having breakfast. He leaves home at ten minutes to eight and he walks to work twenty minutes earlier. His work starts at half past eight in the morning and finishes at a quarter to five in the afternoon.
1. What does Uncle Wang do?
A. He sells books. B. He grows flowers.
C. He makes shoes. D. He works in a hospital.
2. Why does he seldom go to work by bus? Because .
A. there is no bus B. his shop is not far from his home
C. he likes riding a bike
D. his shop isn't in the middle of the city
3. How long does it take him to walk to his book shop?
A. Twenty minutes B. Forty minutes C. Ten minutes
D. Half an hour
4. What time does he usually leave home by bike?
A. At ten minutes to eight
B. At half past eight
C. At ten minutes past eight
D. At twenty minutes past eight
5. He usually gets back home from work at in the afternoon.
A. 4:45 B. 5:15 C. 4:55 D. 5:05
10.
阅读短文,然后选择正确的答案:
Sandwich was an Englishman. He lived in the 18th century(
世纪). Sandwich was rich(有钱的), but he liked to play cards (纸牌) for money. He often played for 24 hours, and didn't even stop to have his meals. He ordered(命令) his servants (仆人) to bring him some meat and bread. He put the meat between (在两者之间) the two pieces of bread and held the food in his left hand while he played cards with his right hand. People liked Sandwich's idea, and from then on they ate bread and meat as Sandwich did. From the name of the man, Sandwich, we have the word of the food "sandwich" today.
( ) 1. Sandwich was the .
A. name of a servant
B. name of a man with a lot of money
C. poor man who lived on playing cards
D. name of food which was liked by the rich
( ) 2. Sandwich .
A. was so interested (
兴趣) in playing cards that he often
had no time to have his meals
B. often brought some bread with him to play cards
C. never ate anything when he played cards
D. had no money to play cards with at last
( ) 3. People liked Sandwich's idea because .
A. bread, together with meat was cheap
B. he always won when he played cards
C. they liked Sandwich himself
D. when they ate with one of their hands they could do
something with the other
( ) 4. Today, "sandwich" is .
A. also a name of a rich man
B. two pieces of bread with meat in between
C. not interested in playing cards
D. not liked by most of the people
( ) 5. As food, "sandwich" .
A. is usually made of(
...制做) bread and chicken
B. sometimes smells (
) good, but sometimes not
C. is made of bread and meat
D. is easy for us to play.

答案阅读1-10

1.B 2A 3B 4C 5D           6C 7B 8D 9B 10 A

11.B 12D 13C 14A 15 B           16.A 17.A 18.C 19.A 20.B

21.A 22.D 23.A 24.D 25.B         (6).DBDBB

(7)BBDBC                (8)BCBD

(9)CDBD                 (10)CCDB

 

关于我们

海之子教育是海大国际教育旗下子公司,专注中小学文化课辅导和综合素能提升,我们致力于为所有中小学生提供高质量的教学,在当下时代……查看详情

联系方式

2395950033@qq.com

2629728098@qq.com

Mobile : 0535-6717883

Mobile : 400-997-0-887

商业合作

如果您有意与我们商讨商业合作项目,请按以下方式联系我们

2395950033@qq.com

Mobile : 0535-6717883

>